cara goreng ikan pekasam
Kemudian ambil beras yang sudah disanga dan ditumbuk itu lalu gaulkan dengan ikan yang sudah disimpan tadi. IKAN PEKASAM RANGUP DAN SEDAPMana nak dapat Ikan Pekasam Rangup Sedap Banyak dan MurahAsyik makan makanan biasa janak rasa makanan kampung pul.
Iwak Pekasam Ikan Pekasam Budaya Indonesia
Masukkan beras ke dalam kuali.
. Akhir sekali masukkan ikan ke dalam balang. Gaul gunakan tangan je pun boleh asalkan semua ikan terkena dengan beras tersebut. Kemudian jemur ikan di bawah panas matahari.
Sumbatkan juga beras dalam perut ikan. Ikut step di bawah. Bila nak masak tu korang boleh cuci dulu ikan dan goreng dengan api perlahan.
Cara Goreng Ikan Pekasam Bahan-bahan MinyakPekasam Ikan KembungBawang besarCabai Melaka resepidapoqmimiq pekasamgoreng ikanpekasamgoreng. Anggaran 1kg ikan 100g garam. Masukkan air garam yang sudah sejuk dimasak terlebih dahulu sehingga ikan terendam.
Goreng ikan dengan api yang perlahan 3. Anggaran saiz 2 inci setiap bahagian. Perap lagi berapa lama yang korang nak.
Pastikan asam keping kena pada ikan. Susun ikan tadi ke dalam bekas setiap susunan ikan tadi letakkan asam keping 1-2 keping. Apabila ikan dah garing angkat dan toskan 5.
Mula-mula sekali bersihkan ikan. Basuh bersih kulit telur. About Press Copyright Contact us Creators Advertise Developers Terms Privacy Policy Safety How.
Kikis ikan dan asingkan berasnya 2. Goreng sampai ringan dan garing. Lepas tu masukkan dalam balang dan susun satu persatu ikan.
Di dalam mangkuk pecahkan telur dan kacau dengan sudu makan 3 hingga 4 kali. Gaul sebati dan goreng sehingga layu. Macam mana nak buat ikan pekasam.
Simpan dalam peti ais semalaman 2. Sumbat juga garam dan beras dalam perut ikan. Pastikan balang ditutup rapat dan ketat.
Jumlah garam dan asam keping tu aku main agak saja. Kemudian kisar beras yang disangai tadi sehingga hancur. Selepas sejuk air garam tu masukkan ke dalam bekas ikan tadi sehingga kesemua ikan tadi terendam.
Tuang lebihan beras ke atas ikan sebelum bekas ditutup. Masukkan air sikit dalam beras tadi dan gaulkan dengan ikan yang dah diperap dengan garam tadi. Sanga goreng tanpa minyak beras dan tumbuk secara sederhana sebelum digaulkan dengan.
Goreng beras tadi pula. Cara buat ikan pekasam. Dalam 5 ekor ikan gelama tu aku masukkan 2 sudu besar garam kasar dan 10 asam keping.
Jemur tu anggaran selama 1 jam 2 jam. About Press Copyright Contact us Creators Advertise Developers Terms Privacy Policy Safety How YouTube works Test new features Press Copyright Contact us Creators. Kepala boleh dibuang atau tidak.
Jangan terlalu hancur sangat. Di setiap susunan ikan dalam bekas bertutup letakkan asam keping pilihan sekitar satu ke dua keping. Hiris bawang besar dan cili padi.
Masukkan air garam yang telah dimasak di atas api sederhana. Sangai atau goreng tanpa minyak sehingga bertukar keperangan. Setelah ikan siap dibersihkan masukkan garam anggaran 1 kilo ikan seratus gm garam.
Simpan di tempat yang sesuai selama 1 minggu. Di dalam kuali panaskan minyak secukupnya. Tuang beras lebihan yang telah ditumbuk tadi ke dalam bekas ikan.
Peramkan ikan dengan garam semalaman di dalam peti ais. Cara memasak ikan keli goreng berlada 1 Resepi ikan pekasam goreng berlada Sebagian orang memang sudah terbiasa memanfaatkan internet di ponsel untuk. Bersihkan ikan yang mahu digunakan buang najis untuk elak dihurung lalat dan kebersihan.
Ada yang suka sekali kepala. Lagi banyak beras lagi nampak menarik. Goreng cili kering potong halus.
Boleh sediakan dalam masa yang singkat Resepi ikan pekasam goreng berlada Gaul dengan ½ cawan garam halus dan masukkan ke dalam bekas berpenutup 7-8 ekor ikan gelama boleh juga guna ikan sungai. Bersihkan ikan lampan yang digunakan sebagai pekasam Buang sisik ikan supaya beras akan melekat pada badan ikan. Bila one side tu dah garing baru korang terbalikkan supaya tak.
Tip goreng ikan pekasam 1. Ikan yang telah ditoskan digolek-golekkan dalam garam kasar dan juga beras yang telah dikisar lumat tadi. Selitkan asam keping 2 keping bagi setiap balang.
Selepas 1 minggu boleh gorengkan dan rasa. Ikan pekasam pisang dibersihkan dan digoreng dengan bawang merah dan cili api. Biar sampai garing baru terbalikkan jangan kerap terbalikkan nanti hancur 2 kali cukup 4.
Cuka Garam Asam Keping Minyak Masak CARA PENYEDIAAN IKAN PEKASAM TENGGIRI. Kemudian goreng isi ikan pekasam sehingga agak garing. Bersihkan ikan gaul dengan garam kasar.
Susun ikan dalam bekas bersama asam keping. Terpulang pada anda. Akhir sekali masukkan telur.
Seeloknya masukkan juga cebisan asam keping dalam perut ikan. Paling sedap dalam 2 minggu barulah rasa tu dah diserap dalam ikan. Masukkan hirisan bawang dan cili.
Sediakan balang dan taburkan sedikit garam kasar di dasar balang. Sanga goreng tanpa minyak beras dan tumbuk secara sederhana sebelum digaulkan dengan ikan.
Resepi Pekasam Resepi Ikan Pekasam Goreng Bahan Bahan Ikan Pekasam Bawang Merah Hiris Cili Padi Secukupnyer Belah Dua Atau Hiris Cara Cara Cuci Bersih Ikan Pekasam Rendam Sebentar Dalam Air Untuk
Ini Cara Paling Senang Masak Ikan Pekasam Supaya Tak Hancur Sinaran Wanita
Cara Goreng Ikan Pekasam Youtube
Goreng Ikan Pekasam Makan Dgn Nasi Resepi Orang Kampung Facebook
Cara Goreng Ikan Pekasam Ikan Pekasam Goreng Resepi Pekasam Goreng Youtube
Tips Dan Cara Goreng Ikan Pekasam Supaya Menjadi Lebih Sedap Youtube
Ikan Pekasam Goreng Ahli Resepi
Goreng Ikan Pekasam Makan Dgn Nasi Resepi Orang Kampung Facebook
Ini Cara Paling Senang Masak Ikan Pekasam Supaya Tak Hancur Sinaran Wanita
Cara Menggoreng Ikan Pekasam Supaya Lebih Sedap Bila Dimakan
Cara Membuat Ikan Pekasam Otosection
Ini Cara Paling Senang Masak Ikan Pekasam Supaya Tak Hancur Sinaran Wanita
Resepi Ikan Pekasam Goreng Bawang Resep Masakan Khas
Resipi Ikan Pekasam Goreng Oleh Sesimple Loralin Cookpad
Resepi Ikan Pekasam Goreng Resep Masakan Khas
Resep Tumis Ikan Pekasam Oleh Heny Rosita Cookpad
Resipi Ikan Pekasam Oleh Lily Suryani Mohd Ali Cookpad
Sedapnya Makan Ikan Pekasam Ni Cara Nak Goreng Agar Tak Hancur Barulah Elok Je Nampak Bila Dihidang Keluarga
Resipi Pekasam Ikan Puyu Goreng Oleh Dunia Hanya Sementara Fy Cookpad
Comments
Post a Comment